kernel_task in Mac OS X gebruikt veel RAM

Het proces kernel_task nam op mijn MacBook met OS X Snow Leopard 10.6.7 nogal veel RAM in beslag: soms tot 250MB van het fysieke RAM. Na veel zoeken kwam ik terecht bij een artikel van Dave Nicoll.

Veel van de dingen die daar beschreven staan hielpen slechts marginaal. Na lang zoeken en het artikel drie keer opnieuw te lezen, bleek dat de “com.bombich.ccc” kernel-extensie een belletje deed rinkelen. Ik heb namelijk een tijd geleden Carbon Copy Cloner van Bombich software geïnstalleerd. Excellente software om automatisch volledige klonen van mijn harde schijf te maken, maar de scheduling-functie hijackte het RAM-gebruik van mijn kernel_task blijkbaar.

Ter vergelijking: met de scheduling-functie ingeschakeld gebruikt kernel_task ongeveer 250MB RAM. Wanneer ik de functie uitschakel, loopt het RAM-gebruik terug tot ongeveer 110MB. Het gemak verliezen om automatisch een backup te maken is me die 140MB extra RAM-geheugen écht wel waard. De harde schijf volledig klonen doe ik toch maar éen keer per week, dus een reminder in mijn Google Calendar plaatsen voldoet wel!