Unizooi (rookverbod)

Hoe komt het toch, dat iedere keer wanneer Unizo een standpunt inneemt, ik overvallen word door een gevoel van walging? Stokpaardje van de “belagenvereniging” van Belgische ondernemers is deze keer het rookverbod.

Unizo roept op om sigaretten (tabak) helemaal te verbieden. De redenering luidt “Je kan als overheid onmogelijk een rookverbod opleggen en tegelijk jaarlijks 1,8 miljard euro aan accijnzen op zak steken. Dat is hypocriet.” Ik vraag mij af waar ze het lef haalt om de overheid hypocriet te noemen. Unizo heeft nooit onder stoelen of banken gestoken dat ze zonder twijfel tegen het rookverbod is. Ze zegt nu echter dat de overheid, als ze een algemeen rookverbod zou doorvoeren, meteen sigaretten/tabak helemaal zou moeten verbieden.  Die extreme stelling is duidelijk gecreëerd om een beetje rel te schoppen. Ik vraag me af welk talent er in die organisatie zit, dat duidelijk de mogelijkheid om thuis te roken, of om in de open lucht te roken nog niet ontdekt heeft. Dus ofwel is Unizo gewoon dom–en dat is een stelling waar ik best vrede mee kan nemen. Ofwel is Unizo zelf heel hypocriet en schiet ze met extreme stellingen om toch maar dat rookverbod bij de cafés tegen te houden.

Bovendien stelt de organisatie dat het controleren van die 30 000 à 35 000 cafés extra, met slechts 17 controleurs een onhaalbare kaart is. Wat een extreemrechtse organisatie is Unizo toch. Repressie is klaarblijkelijk de enige manier om iets af te dwingen? Het uiteindelijke doel moet toch zijn om de beste maatregel voor de volksgezondheid te nemen. Een algemeen rookverbod lijkt mij geen optie, maar een must. Bovendien bestaat er nog steeds zoiets als goodwill en sociale controle. Eerlijk gezegd: ik sta als niet-roker steviger in mijn schoenen met een wet achter de hand die mij overschot van gelijk geeft. Dan kan ik ten minste op een vriendelijke manier maar met aandrang vragen of Mijnheer met de Stinkende Sigaar zijn activiteiten naar de maan zou willen verplaatsen. Daar is namelijk geen zuurstof om zijn peuk brandend te houden. Bovendien hoef ik mij dan niet meer af te vragen of het de rokers in het gebouw zou storen als ik even van mijn portie O2 wil genieten.