DataPortability wordt volwassen

Het lijkt erop dat Robert Scoble met zijn groot ego blijkbaar zowat een hele beweging eindelijk in gang heeft geduwd.

Data Portability OpenID, eXtendible Friends Network, hCards, RSS, OPML, … Allemaal afhankelijke technologiën die in het DataPortability project geïntegreerd moeten worden. Achterliggende gedachte? De gebruiker is baas over zijn eigen gegevens en kan die data door verschillende services heen hergebruiken. Gedaan met het onthouden van honderden wachtwoorden (OpenID), gedaan met je vrienden van Messenger naar je Gmail naar je blog naar je Facebook naar je MySpace naar je Adresboek te exporteren (XFN), kortom: gedaan met je data opnieuw en opnieuw en opnieuw aan elke service provider te verstrekken.

Tot nu toe was er echter één groot probleem: gebruikers. Daar lijkt nu dus eindelijk verandering in te komen. Mensen van LinkedIn, Google, Facebook, SixApart, Flickr en Plaxo hebben de ranken van het DataPortability project vervoegd. Als dat niet meer kan tellen als ondersteunende leden, weet ik het niet meer.

Enige omzichtigheid mag echter altijd wel: om te beginnen gaat het hier slechts om enkele personen van voorgenoemde bedrijven, die nu, samen met een hoop andere techperts in een werkgroep zetelen rond Data Portability. Wanneer we de eerste concrete veranderingen daarvan gaan voelen is nog onduidelijk. We weten allemaal hoe traag werkgroepen soms werken. Ook rond privacy bestaan er nog een aantal issues (zoals: wat wil ik delen met wie). Maar daar wordt op termijn—en daar ben ik 100% zeker van—zeker een oplossing voor gevonden.

We gaan dus mooie tijden tegemoet. Besides, ik heb nog iets nieuws bij Google ontdekt: mijn Shared Stuff pagina. De eerste tekenen van OpenSocial? De stiekemerds…