Het Hautekietsyndroom. Radio naar de kloten.

Ja hoor, het is definitief zo ver. Radio 1 is naar de kloten.

Na de “grote veranderingen” die meester-radioverkrachter—zie StuBru—Jan Hautekiet heeft doorgevoerd wou ik de radio nog enkele weken respijt geven. Maar ik krijg het niet over mijn hart om nog langer naar de onzin die daar gespuid wordt te luisteren. Vervelende jingles die uit de Star Trek soundpool lijken te komen, inhoudloze onzin die geweldige programma’s als Titaantjes of De tekstbaronnen moet vervangen. En dan zwijg ik nog over de muzikale bocht van honderdtachtig graden richting Radio Donna. Verschrikkelijk. Mijn hart weent, het radiolandschap in Vlaanderen is definitief dood. Enkel Klara blijft nog rechtstaan.

Hoe komt het toch dat een man als Jan Hautekiet niet meer inzicht heeft. In plaats van de unieke subtiliteit, doortastendheid en diversiteit van Radio 1 te behouden, past hij een soort eenheidsformule toe waarmee hij eerder StuBru al naar de kloten heeft geholpen. Plots worden radiopresentatoren verplicht om halfweg een nummer te beginnen praten. Plots worden er programma’s gemaakt waarin luisteraars hun eigen mening mogen verkondigen—ik ben een beetje aristocraat: ik geloof niet in de intelligentie van de massa. Plots is het radiolandschap in Vlaanderen dood. Twee keer dood.

Waarom moet men altijd willen veranderen om te veranderen. Radio 1 was ooit een fantastische radio waarop je nog van die onontdekte muziek kon ontdekken. Level 42 bijvoorbeeld. De playlist was goed. Steengoed zelfs. Nu bestaat hij uit Mika en Fergie. Ik vraag mij vooral weer af waarom. Wil Hautekiet luisteraars van Radio Donna afsnoepen? Ik heb nieuws voor de Jan (we blijven in de filosofie van kleinburgerlijkheid): RADIO DONNA HOORT OOK BIJ DE VRT.

Ik ben woedend op die man. Ik ben ziedend. Laaiend kwaad. Mijn enige houvast ’s ochtends: weg. Ik word nu wakker met een soort back-to-the-futurejingle die meer op radioruis lijkt dan wat anders. Het (ongetwijfeld opgelegde) inhoudloos gerommel van de presentatoren stoort mij ma-te-loos. Als ik hier en nu één doel mocht kiezen, dan was het waarschijnlijk om Houtekiet naar de kloten te helpen.

Het moet niet altijd negatief zijn. Er is ten minste nog één lichtpunt: Franstalige radio’s respecteren de frequenties niet. Nu moet ik ten minste niet meer naar onzin in mijn moedertaal luisteren. Zo leer ik toch nog iets bij.

That be said. Wie steunt mij in mijn kruistocht?

Radio 1 naar de kloten bij Huug & Druug
Radio 1 naar de kloten bij De Standaard