8J(t)V

Beste eerste minister, mijnheer Verhofstadt, Guy

Gisteravond werd mij duidelijk dat uitgerekend u het is, die de groei van Open VLD in de weg staat. Zoals Ruud Hendrickx opmerkte: u kiest voor een soort presidentiële campagne. Meer dan voor uw eigen partij zelfs. Na 8JV—de vereenvoudigingen van Q gaan toch wel heel ver—is het genoeg geweest, denkt u niet? Ik dacht dat in een open samenleving ook plaats was voor jong bloed. Verfrissing, vernieuwing, weet u wel. Ander bloed zou ook goed zijn.

Zelfs in de Verenigde Staten van Amerika kan het hoofd van het land—in België is u het feitelijk hoofd—niet langer dan 8J regeren. Het zou een leuke apotheose geweest zijn: V brengt een boek uit over 8J en stuurt zichzelf nadien met brugpensioen. Of is het zo dat u wilt aanblijven omdat de vergrijzing van de bevolking begint te spelen?

Guy Verhofstadt

Neen. In plaats van presidentieel een stap opzij te zetten voor andere, bekwame politici, wilt u er nog een derde keer voor gaan. U wil eindigen met 12JV. Wat u onderweg vergeet is dat er in uw eigen partij enkele zeer bekwame politici zitten, waarvoor u het nu heel moeilijk maakt.

Neem nu Karel de Gucht. Momenteel minister van buitenlandse zaken in uw regering. Deze enorm competente politicus zou toch meer dan een waardige kandidaat-eerste minister zijn. Neen, in plaats daarvan kiest u om een solocampagne te voeren waarbij vooral V veel valt. Niet de V van Vereenvoudiging, niet de V van Verandering, niet de V van Open Vld, de V van Verhofstadt. De V van de staatsman die zich in zijn calimero-ei verscholen houdt en Verdacht Veel de échte Vernieuwing in de weg staat.

Karel De Gucht

Beste eerste minister, mijnheer Verhofstadt, Guy. Het is gedaan. Geef het op. Het Verhofstadt-tijdperk is voorbij. 8 Jaar was te Veel. Ik wens uw partij sterkte in de oppositie. Ik hoop dat u nog nét voor het nieuwe generatiepact met brugpensioen kan gaan. Tijd voor Vernieuwing.