De verkiezingen

Het zijn weer eens verkiezingen geweest. Gemeenteraadsverkiezingen dan nog. En wat blijkt? In Vlaanderen wonen een pak domme mensen. Ik zag twee dagen geleden op het VRT-nieuws hoe een cameraploeg de huis-aan-huis bezoeken volgde. Een Vlaams Belang-militant zei zonder schaamte “Jullie zijn onverdraagzaam, wij niet, ga van mijn erf!”. Dan stel ik me bedenkingen bij het verstandelijk vermogen van de Vlaams Belang-kiezer. En terecht denk ik.

Deze uitslag is natuurlijk niet geheel onverwacht. Dat het Vlaams Belang goed zou scoren, daar bestond geen twijfel over – als we de verkiezingen van 2004 bekijken ten minste. Volgens Filip De Winter mogen we daar echter niet mee vergelijken, maar dat is natuurlijk complete onzin. Het zijn ten slotte dezelfde mensen die regionaal en nationaal stemmen. Een klein percentage zal misschien regionaal anders stemmen, maar veel procenten zal dat over het totaal écht niet schelen. Net als zijn redenering dat het migrantenstemrecht en de “snel belg”-wet er voor gezorgd zouden hebben dat Janssens’ overwinning zo groot is. Om te beginnen gaat de partij met 15,8% vooruit. Als we kijken dat in Vlaanderen gemiddeld slechts 11% van de migranten gebruik maken van hun stemrecht begrijpen we al meteen dat het gewoon in de praktijk onmogelijk is dat enkele migranten in Antwerpen voor die gigantische sprong voorwaarts voor de SP.A gezorgd hebben. Daarenboven zou dat indirect ook betekenen dat het Vlaams Belang eigenlijk met evenveel stemmen vooruit is gegaan. Want meer kiezers, die volgens Dewinter allemaal op de SP.A gestemd hebben en die voordien geen stemrecht hadden, zou in principe moeten inhouden dat het Vlaams Belang procentueel achteruit gaat. Dat is echter niet het geval: het partijresultaat stagneert. Pure non-sense dus.

Bij deze is dat ook weer gezegd. Daarnaast wil ik toch ook nog even wijzen op een leuke discussie op de weblog van Luc van Braekel (Engelstalige discussie).