Microsoft fotosynth

Zeg nog eens dat Microsoft niet innovatief is. People of Google, I bring thee Fotosynth. Een softwaretooltje dat toe zou laten om in een soort van eindeloze grid aan foto’s, driedimensionaal te bladeren en te navigeren. In de Fotosynth video wordt getoond hoe je – wellicht met een monster van een computer – door een grid aan foto’s kan bladeren.

Ik moet toegeven: het is leuk gevonden. Daar blijft het dan voorlopig voor mij ook bij. Want op videootjes kan Microsoft het altijd wel mooi tonen, maar als ze écht iets moeten demonsteren wordt het vaak moeilijker. Vragen die ik mij nog stel zijn

  • Wie wil er al zijn vakantiefoto’s met de hele wereld delen?
  • Wie heeft er zo’n monster van een grafische kaart en eindeloze processorkracht om zo’n taakintensieve rendering uit te kunnen voeren? Of gebeurt dat op Microsoft servers?
  • Als photoshop het soms al moeilijk heeft om speciaal getrokken landschappen aan elkaar te mergen, hoe wilt Microsoft dan dit gehele proces automatiseren, nota bene in een 3d-omgeving en met zoveel verschillende foto’s (lichter, donkerder, schuin, recht, kleurschakeringen…)

Met andere woorden, eerst zien en dan geloven. Show us what you got, want dit is een magistraal concept! Een beetje gelijk hoe Google met Gmail de e-mail revolutioniseerde en met Picasa de wereld van de snelle fotobewerking, -retouchering en -ordening al omgooide.