Opera 9 officieel verschenen

Opera BrowserZelf ben ik een fervente Mozilla Firefox aanhanger. Mede door het open source-karakter van de browser is het mijn absolute favoriet geworden om het internet mee af te schuimen.

Maar hier en daar begint mijn fan-boy-isme barsten te vertonen. Reden daarvoor is zeker en vast de Opera browser uit Noorwegen. Dat Firefox niet tot de allersnelste browsers behoort is eigenlijk de number one reason waarom ik eventueel een overstap zou overwegen.

Dat Opera de Acid2-test met glans doorstaat is ook absoluut een leuk gegeven voor webontwikkelaars zoals mezelf. Het promoten van het gebruik van standaard-ondersteunende webbrowsers kan alleen maar tot minder frustratie bij webontwikkelaars leiden. Daar waar ik nu elke maal ik een website ontwikkel met weergaveproblemen in Internet Explorer te maken krijg, zou een – utopische – wereld van enkel Opera-gebruikers echt een welkome verademing zijn.

Ik som voor de volledigheid nog even alle pluspunten van de browser op:

  1. Ondersteunt perfect alle gangbare webstandaarden
  2. Heeft een ingebouwde BitTorrent client
  3. Is ongetwijfeld de snelste cross-platform verkrijgbare browser (betreffende de opstarttijd)
  4. Gebruikt tabs, waardoor je niet verschillende browservensters moet openen
  5. Heeft een ingebouwde advertentie-blokkering (zowel popups als reclame op de webpagina zelf)
  6. Meer Opera features

Ziezo. Ik ga voorlopig Opera nog niet als vaste browser gebruiken, maar een tijdje gelijktijdig met Opera en Firefox surfen. We zien dan wel waar we uitkomen!

PS: voorlopig is de browser alleen nog voor het Microsoft Windows platform verkrijgbaar. Binnenkort volgt ondersteuning voor Mac OS en Linux.