Mind over matter. Dan toch?

B-O-N-J-O-U-R komt er letter voor letter op het scherm te staan. PhysOrg bericht over hoe het Peter Brunner zonder ook maar één toets aan te raken of één letter uit te spreken, dit woord op het scherm tovert.

Brunner is – samen met twee collega’s van het Wadsworth Centre uit New York – het brein achter de BCI. Oftewel de Brain-Computer Interface. Door middel van elektroden op (dus niet in) het hoofd van een persoon te plaatsen, kan die persoon door alleen maar aan een letter te “denken”, deze letter op het scherm tevoorschijn laten komen. De uitvinding lijkt voorlopig nog te traag om iets spectaculairs mee aan te vangen, maar het is een vaststaand feit dat dit voor volledig verlamde personen een aangename verluchting kan zijn, een echte hulp bij het communiceren naar de buitenwereld.

In een later stadium kan de BCI misschien ook een klein voertuig als een rolstoel besturen. Het is eigenlijk al mogelijk, maar omdat het om zo’n complex gegeven gaat, zou het “onveilig” zijn om deze technologie nu al van het labo naar de echte wereld te verhuizen, aldus dr. Sellers.

Een ongetrainde persoon kan ongeveer per 15 seconden één letter dicteren op deze manier. Maar het systeem laat leren langs beide kanten toe en zowel de computer als de persoon die het toestel “bedient” worden steeds beter in dit communicatieproces.