Google Censureert: So what?

Aannemende dat de lezers van deze blog “well-educated” zijn kan ik zonder schroom stellen dat jullie de laatste weken wellicht het nieuws hebben gevolgd – het zij online, het zij op radio of televisie. Er is heel wat ophef geweest rond het censuurbeleid van Google in China. Amerikaanse hoge pieten (senatoren; politiekers dus) die lachen met de google-slogan “Don’t Be Evil” en zeggen dat Google een grote fout maakt door zoekresultaten de censureren in China. Dat is nu volgens net weer zo’n typische arrogante Amerikaanse denkwijze, die we in deze wereld gerust kunnen missen. Waarom denkt Amerika altijd “we make the law, live by it or bend over”. Als er één internetbedrijf is dat een méér democratisch beleid voert dan Google, by all means, toon het mij gerust aan. Google’s censuur is nu net wél zo sterk gerechtvaardigd, simpelweg omdat het bedrijf rekening houdt met lokale wetten. Of het nu China, België, de Verenigde Staten van Amerika of Vanuatu is, Google houdt zich aan het beleid van elk land in kwestie. En er zijn niet veel internetbedrijven waar we hetzelfde van kunnen zeggen.

Natuurlijk ga ik niet ontkennen dat er ook geld mee gemoeid is. China is nu eenmaal een té grote markt om links te laten liggen. Ik vraag me alleen af waarom er over die censuur zo’n ophef gemaakt wordt. Terwijl het net de andere westerse bedrijven zijn die zouden aangepakt moeten worden. Ik kan me onmogelijk inbeelden dat Google in China mensen tewerk stelt in ondergrondse muffe gangen vol cholera, pest en vogelgriep. Okay, dat is overdreven, maar jullie begrijpen wel waar ik naartoe wil hiermee. Het doel kan toch niet “vrijheid van meningsuiting” zijn, als er dagelijks duizenden mensen nog sterven aan hongersnood, watertekort en slechte verzorging, overstromingen, mijnrampen etcetera. Neen, dan moet eerst de Chinese overheid aangepakt of geholpen – maar niet gestuurd, gelijk de Amerikanen dat wel eens schijnen te doen – worden in haar beleid.

Politiekers hebben altijd zo’n rare gewoonte om problemen niet bij de bron aan te pakken en eindeloos te blijven doordrammen over “Westerse waarden en zeden”. Die zijn toch geen bal waard als je niet eens een stevig dak boven je hoofd en elke dag een behoorlijke maaltijd op je bord hebt.