“Rechtopstaande” opslagmethode

Bits zijn in feite énen en nullen. Een één is stroom, een nul is geen stroom. Stroom is in wezen magnetisme. Omdat magneten elkaar aantrekken en afstoten, moet er op een harde schijf een bepaalde afstand bewaard worden tussen de bits, anders loopt de leeskop het risico om bepaalde bits "over te slaan", met onleesbaarheid van de data als gevolg. Je kan bits op een harde schijf het best vergelijken met bakstenen, die plat op de schijf naast elkaar worden gezet, met een bepaalde spatie tussen, om interferentie te voorkomen. Maar wat nu als we die "bakstenen" rechtop zouden zetten? Dat zou een verzevenvoudiging van de huidige opslagmogelijkhijd op harde schijven betekenen. Voor de lezers met een basiskennis Engels kan ik volgend (flash) filmpje met meer uitleg alvast een aanrader noemen: Hitachi Perpendicular Storage.