Gratis Wikipedia bijna even betrouwbaar als Encyclopaedia Britannica

WikipediaHet wereldbefaamde blad Nature heeft een artikel gepubliceerd waarin het tweeënveertig teksten uit Wikipedia vergeleken heeft met evenzoveel teksten (over hetzelfde onderwerp) uit de Encyclopaedia Britannica (zowat dé standaard encyclopedie). Het resultaat was toch wel vrij ontnuchterend: Wikipedia scoort in de test bijna even hoog als de EB. Er werden aan beide kanten juist vier zware historische fouten ontdekt. Wikipedia bevatte wel wat meer kleine foutjes (ik beschik op dit moment niet over exacte cijfers) maar door de wet van de grote aantallen (in dit geval zijn slechts tweeënveertig artikels onderzocht) zou dat ook wel eens fifty-fifty kunnen uitdraaien.

Moraal van het verhaal blijft: check verschillende bronnen (minstens twee en als die elkaar tegenspreken een derde en eventueel een vierde) als je correcte informatie wilt!