De RIAA eens een hak zetten

Zoals jullie wel of niet weten: de RIAA jaagt al jaren op mensen met illegale MP3’s op hun webserver. Ze doen dit door in feite vrij eenvoudige truucjes toe te passen: google goed gebruiken en zoeken met termen als “inurl:mp3” enzovoort. Resultaat: alle geïndexeerde mappen op servers (van onder andere DJ’s) worden gevonden. De eigenaar van de domeinnaam wordt opgezocht en er wordt een standaard klachtenbrief verstuurd. Een soort van eerste waarschuwing, zeg maar. Allemaal goed en wel, want het HOORT gewoon niet, gecopyrighte muziek wijdverspreid op een server voor iedereen te download aanbieden! Maar, de RIAA jaagt ook op DJ’s die in alle onschuld mixsetjes op hun webserver plaatsen, ter promotie van de DJ. De RIAA vond het blijkbaar nodig om hier ook een ware heksenjacht tegen te starten. Dan vraag ik mij dus af: wat is er zo verschillend aan een mixsetje op casette of cd? Een webserver is gewoon een nieuw medium om een groter publiek te bereiken! (ja ik ben zelf ook een beetje DJ en producer, maar dat doet hier volledig niet ter zake!)

The general point, oftewel, waar ik naartoe wil! Er is nu eindelijk een tooltje om de RIAA ook een hak terug te zetten; de Directory Index Faker! Een prachtig mini-PHP scriptje, dat automatisch een nep directory-index genereert, met als enige doel de zoekrobots van de RIAA wat extra te belasten. Mag ik jullie dan ook allemaal aanmoedigen dit tooltje zoveel mogelijk te verspreiden en te gebruiken! Want waarom moeten de DJ’s boeten, die tenslotte toch – diegenen met een beetje “beroeps”eer – allemaal legaal hun Vinyl, CD’s of MP3’s aankopen?