Vrijheid van meningsuiting

Vandaag las ik op de site van De Standaard dat de Amerikaanse regering, die een lijst met alle gebruikte zoektermen van google wilde, nu deze zaak in de rechtbank beslecht. Wetende dat dit oud nieuws is, kreeg ik toch wat extra info van dit artikel. Zo staat hier bijvoorbeeld ook in dat het Amerikaanse ministerie van justitie ook een lijst wil met alle sites waarop google zoekt (ik laat je hier enkele seconden over nadenken).

Google is totnogtoe de enige zoekmachine die niet heeft toegegeven aan de Amerikaanse regering, omdat zij de privacy van hun gebruikers respecteren (of juist om het feit dat ze hier in het verleden meerdere malen moeilijkheden mee gehad hebben). Zowel Yahoo! als MSN Search gaven hun lijst met zoektermen al aan de Amerikaanse regering. Als google dit ook zou moeten doen en, laten we even verder denken, dit ook bij hun andere diensten als Gmail e.d. zou gebeuren, wij volledig gecontroleerd worden door de Amerikaanse overheid. Google werkt namelijk met gerichte advertenties, waarvoor het informatie over de gebruiker nodig heeft. In Google’s privacy policy staat wel dat zij ze enkel automatisch behandelen, maar daar zou de Amerikaanse overheid wel eens verandering in kunnen brengen.

 

Meer over vrijheid van meningsuiting: Het Vlaams Belang (google zelf maar op hun site, de link naar hun site komt er hier niet in) vond het plots nodig weer even moeilijk te doen. Na vandaag de ‘Vlaams Belang-krant’ door te nemen (waar zou ik me anders toch mee bezig houden?), zag ik dat ze weer sterk bezig waren. Er werd rechtstreeks uitgehaald naar ouders van spijbelende kinderen die, volgens het Vlaams Belang, geen recht meer mogen hebben op kindergeld (ik laat u weer even nadenken). Nuja, zolang ze hun nieuwjaarsrecepties maar hebben.