Wat een bende onnozelaars daar bij BREIN

T.net meldt dat BREIN (het Nederlandse equivalent van onze eigenste BAF) zegt dat er het voorbije jaar minimaal 150 miljoen filmdownloads gepleegd zijn (van het soort waar je niet voor betaalt). Ook zeggen ze dat dit vooral voorkomt in de leeftijdscategorie 12-30 jaar en dat er bijgevolg in deze categorie gemiddeld 27 films per persoon op een jaar gedownload worden. Ze komen dan ook met zgn. ‘harde cijfers’, die zeggen dat het bioscoopbezoek sterk gedaald is.

Blijkbaar hebben ze het bij BREIN moeilijk om na te denken, aangezien ze zeggen dat dit een krappe schatting is. Ik persoonlijk ken namelijk weinig mensen die per jaar 27 films downloaden. Kan je ondertussen ook even in overweging nemen dat, hoe vreemd dit ook lijkt, niet iedereen over een breedbandverbinding beschikt, en zeker niet iedereen weet hoe hij of zij in godsnaam aan gloednieuwe films moet geraken. In dit geval zouden er nog veel meer dan 27 films per persoon gedownload moeten worden, iets wat me zeer sterk lijkt.

Ook wanneer ze zeggen dat de daling in het aantal bioscoopbezoekers hier volledig aan te wijten is, verklaar ik ze voor gek. Het is namelijk zo, dat de voorbije 2 jaar de bioscoopbezoeken sterk in prijs zijn toegenomen (zelfs wanneer je ervoor kiest met een droge keel te zitten tijdens de film, terwijl je in een ongelooflijk droge ruimte met heel wat mensen bij elkaar zit). Er zijn trouwens ook heel wat mogelijkheden tot het bekijken van films bijgekomen. Zo kan je nu met Digitale Televisie gewoon de nieuwste films legaal downloaden en ze gezellig thuis bekijken, waar je wel over een pauze-knop en niet over pratende proleten (wooooooh, alliteratie) beschikt.

Maar ja, BREIN zal het allemaal wel doen om de auteurs te beschermen, zo goed en vrijgevig zijn ze wel. Ze treffen zelfs minnelijke schikkingen met ‘illegale’ (let erop dat illegale tussen aanhalingstekens geplaatst werd) downloaders, zodat deze geen hele rechtzaak moeten betalen. Hé wacht! Da’s waar ook! Dat was alleen bij de mensen waar ze geen rechtzaak tegen konden  aanspannen omdat ze deze anders zouden verliezen! Het zijn me een bende grapjassen daar bij BREIN/BAF.