Splfauten in ofisiëeele brievwizeling

Omat ‘k vindt da in alle brievu teegewoordig nochal wort geknoejd met zinskonstrukties, vindt ik het mun plicht hier iets aan te doen. Misschien ben ik wel een beetje een taalfreakje, maar het gaat echt wel de slechte kant uit. In mijn eigen leefomgeving merk ik dat mensen erg veel problemen hebben met d en t achteraan de woorden. Hier probeer ik op mijn eigen manier iets aan te doen, al is het maar stapje bij beetje. Ik kom dan ook sterk over als een mierenneuker, al kan ik je verzekeren dat ik meer plezier beleef aan het ziften van muggen.

Een voorbeeldje: Ik las vandaag dit artikel op ZDNet, een toch wel alom gerespecteerde nieuwssite, toen ik plots heel wat spelfouten terugvond in het artikel. Ik aarzelde dan ook niet om volgende feedback te geven (link naar comment):

 

"Eerst en vooral wil ik even meedelen dat ik NIET wil vitten, of wil klagen over het taalgebruik. Ik wil gewoon even volgende foute zinnen verbeteren.

Zweet begint rond de poriën in de huid, en versprei[DT] zich vervolgens langs de randen.
In een test met meer dan 60 zor[G]vuldig[GEEN E] nagemaakte vingera[F]drukken werd 90 procent niet als namaak herken[GEEN T, WEL EEN D].

Dit alles gezegd wil ik nogmaals benadrukken dat ik u niet persoonlijk aanval. Ik heb gewoon graag dat alles op een nieuwssite zonder spelfouten is. Als antwoord op de vraag die momenteel in uw hoofd rondspookt: Ja, ik doe dit soort dingen graag."

 

Zo, dat was leuk zeg. Als je trouwens spelfouten in dit artikel moest terugvinden, meld ze mij dan vooral. Ik vind het helemaal niet (wel, misschien een beetje) erg hierop gewezen te moeten worden. Achja.

Man wat was dit leuk zeg!