Vandaag op het radionieuws

“Viel Amerika Irak binnen om de dictator omver te werpen”. Meteen een mailtje gestuurd:

Geachte heer Hendrickx

Vandaag hoorde ik via het radionieuws twee dingen die ik nogal vreemd vond. In eerste instantie het gebruik van de naam “Chemische Ali”. Het gebruik van deze naam blijft voor mij elke keer nogal vreemd overkomen. Het wekt zelfs een soort van giechelend gevoel op, dat ik gelukkig meestal rustig weet te bedwingen. Gelijktijdig vroeg ik me af hoe er bepaald wordt dat men een bijnaam als “Chemische Ali” gebruikt en niet de volledige naam van deze persoon?

Een tweede vraag gaat over iets dat ik wat verderop in datzelfde stukje hoorde: “om de dictator omver te werpen”. Bij dit stukje kon ik mijn lachspieren echter niet meer bedwingen en begon ik luidkeels te bulderen. Ik vraag me af of dit nu eigenlijk correct Nederlands is? Voor zover mijn kennis reikt kan je wel een regime omver werpen, maar een belangrijk figuur omver werpen lijkt me eerder moeilijk–of het moet al over een schaakspel gaan.

Alvast hartelijk bedankt voor uw antwoord. Ik heb overigens halfweg het academiejaar genoten van uw uiteenzetting voor de eerste bachelors Taal- en Letterkunde van de K.U. Leuven. Zeker blijven doen!


Met vriendelijke groeten,

Xavier Achternaam
+32 495 112 110
xavier.achternaam@student.kuleuven.be

Ik ben benieuwd naar het antwoord.

 • Kolb

  Taalpuristen toch.

 • Kolb

  Taalpuristen toch.

 • Bart

  (Long time reader, first time poster.)

  Ik vrees dat Ruud Hendrickx je mail niet zal kunnen beantwoorden. Na een voorstelling over het taalcharter van de openbare omroep, wist de man me achteraf te vertellen dat hij wekelijks honderden e-mails krijgt. Volgens de taaladviseur gaan die over de meest krankzinnige onderwerpen en heeft hij daarom amper de tijd om op elk bericht een antwoord te formuleren.

  Maar, wie weet?

  Ik ben het volledig met je eens over de uitdrukking “een dictator omver werpen”. Google vindt daarvan amper 1 resultaat, afkomstig van een forum nota bene.

  Ik neem aan dat de naam “Chemische Ali” in de berichtgeving wordt gebruikt omdat die ingeburgerd is geraakt.

  Noot: mijn oog voor detail zegt dat je het beste:

  a) een komma plaatst na de aanhef;
  b) “Met vriendelijke groeten” voor de dubbele liggende streepjes plaatst, gevolgd door je naam;

  (Een student Taal- en Letterkunde: Nederlands-Engels uit Gent.)

 • Bart

  (Long time reader, first time poster.)

  Ik vrees dat Ruud Hendrickx je mail niet zal kunnen beantwoorden. Na een voorstelling over het taalcharter van de openbare omroep, wist de man me achteraf te vertellen dat hij wekelijks honderden e-mails krijgt. Volgens de taaladviseur gaan die over de meest krankzinnige onderwerpen en heeft hij daarom amper de tijd om op elk bericht een antwoord te formuleren.

  Maar, wie weet?

  Ik ben het volledig met je eens over de uitdrukking “een dictator omver werpen”. Google vindt daarvan amper 1 resultaat, afkomstig van een forum nota bene.

  Ik neem aan dat de naam “Chemische Ali” in de berichtgeving wordt gebruikt omdat die ingeburgerd is geraakt.

  Noot: mijn oog voor detail zegt dat je het beste:

  a) een komma plaatst na de aanhef;
  b) “Met vriendelijke groeten” voor de dubbele liggende streepjes plaatst, gevolgd door je naam;

  (Een student Taal- en Letterkunde: Nederlands-Engels uit Gent.)

 • Dag Bart! Fijn om te zien dat er ook wat lezers af en toe de moeite nemen om een reactie achter te laten ;).

  Wat die komma betreft ben je eigenlijk vrij: de BIN-norm schrijft wel voor dat er géén komma volgt na de aanspreking (zakelijke brief). En die heb ik dus gewoon gevolgd :).

  Wat de mvg betreft heb je weldegelijk gelijk. Ik ben gewoon ne luie mens en ik zet heel de afsluiting als handtekening. Horde (De K.U.L. webmail interface) zet de streepjes zelf daar. Misschien toch eens aanpassen. Die drie woorden gaan het uiteindelijk toch niet maken!

  Leuk om te horen dat je een lotgenoot bent trouwens ;).

 • Dag Bart! Fijn om te zien dat er ook wat lezers af en toe de moeite nemen om een reactie achter te laten ;).

  Wat die komma betreft ben je eigenlijk vrij: de BIN-norm schrijft wel voor dat er géén komma volgt na de aanspreking (zakelijke brief). En die heb ik dus gewoon gevolgd :).

  Wat de mvg betreft heb je weldegelijk gelijk. Ik ben gewoon ne luie mens en ik zet heel de afsluiting als handtekening. Horde (De K.U.L. webmail interface) zet de streepjes zelf daar. Misschien toch eens aanpassen. Die drie woorden gaan het uiteindelijk toch niet maken!

  Leuk om te horen dat je een lotgenoot bent trouwens ;).

 • Bart

  Xavier,

  heerlijk, dit was de reactie waarop ik had gehoopt! Een echte Germanist! (Al mogen/moeten we die benaming niet meer gebruiken.)

  Ik weet dat er allerlei richtlijnen zijn, maar doorgaans volg ik wat Renkema voorschrijft in zijn “Schrijfwijzer”. Sommige commentatoren vinden trouwens dat de BIN-normen hopeloos verouderd zijn. (Schrijven die trouwens nog steeds voor dat je na een leesteken een dubbele spatie moet typen?)

  Over de handtekening, UGent gebruikt ook Horde en ik vind het systeem ook vrij vervelend.

  Erg leuk bovendien om eens iemand te ontmoeten uit de Taal & Letterkunde die oog heeft voor grafisch ontwerp. Sommige lotgenoten durven bijna papers indienen die in Comic Sans zijn gezet.

  (In welk jaar zit je trouwens? Eerste, tweede of derde Bachelor?)

 • Bart

  Xavier,

  heerlijk, dit was de reactie waarop ik had gehoopt! Een echte Germanist! (Al mogen/moeten we die benaming niet meer gebruiken.)

  Ik weet dat er allerlei richtlijnen zijn, maar doorgaans volg ik wat Renkema voorschrijft in zijn “Schrijfwijzer”. Sommige commentatoren vinden trouwens dat de BIN-normen hopeloos verouderd zijn. (Schrijven die trouwens nog steeds voor dat je na een leesteken een dubbele spatie moet typen?)

  Over de handtekening, UGent gebruikt ook Horde en ik vind het systeem ook vrij vervelend.

  Erg leuk bovendien om eens iemand te ontmoeten uit de Taal & Letterkunde die oog heeft voor grafisch ontwerp. Sommige lotgenoten durven bijna papers indienen die in Comic Sans zijn gezet.

  (In welk jaar zit je trouwens? Eerste, tweede of derde Bachelor?)

 • Klopt wel. Nuja, the question of authority is er blijkbaar eentje die de tand des tijds heeft weten te doorstaan ;). En bovendien de verschillende aspecten van de taalkunde en letterkunde overstijgt. Persoonlijk vind ik het plaatsen van een komma ook wel natuurlijker aanvoelen. Langs de andere kant volg ik voor alle aspecten van het briefschrijven de BIN-norm, het zou dus nogal vreemd zijn om dan net dat ene regeltje niet de volgen. Germanisten: detailneukers!

  Ik ben al bevlogen door ontwerp sinds m’n zestiende levensjaar. Ik zit momenteel in de eerste bachelor van T&L in Leuven. Ook Engels-Nederlands trouwens.

  Wat die Comic Sans betreft: put the sans in comic sans! 😀

 • Klopt wel. Nuja, the question of authority is er blijkbaar eentje die de tand des tijds heeft weten te doorstaan ;). En bovendien de verschillende aspecten van de taalkunde en letterkunde overstijgt. Persoonlijk vind ik het plaatsen van een komma ook wel natuurlijker aanvoelen. Langs de andere kant volg ik voor alle aspecten van het briefschrijven de BIN-norm, het zou dus nogal vreemd zijn om dan net dat ene regeltje niet de volgen. Germanisten: detailneukers!

  Ik ben al bevlogen door ontwerp sinds m’n zestiende levensjaar. Ik zit momenteel in de eerste bachelor van T&L in Leuven. Ook Engels-Nederlands trouwens.

  Wat die Comic Sans betreft: put the sans in comic sans! 😀

 • Can haz grammar Nazi? :p

  Blij te zien dat je van de radio een beter medium voor taalpuristen wil maken, net zoals ik ooit gepoogd heb dat met het internet te doen (http://xooz.be/?p=71 http://xooz.be/gooz%c2%b4/2005/12/28/internet-een-fijnere-plaats-voor-taalpuristen) en zoals STEW.be dat probeerde voor belspelletjes (http://www.stew.be/stew/2007/02/12/belspelterreur/).

 • Can haz grammar Nazi? :p

  Blij te zien dat je van de radio een beter medium voor taalpuristen wil maken, net zoals ik ooit gepoogd heb dat met het internet te doen (http://xooz.be/?p=71 http://xooz.be/gooz%c2%b4/2005/12/28/internet-een-fijnere-plaats-voor-taalpuristen) en zoals STEW.be dat probeerde voor belspelletjes (http://www.stew.be/stew/2007/02/12/belspelterreur/).