De verkiezingen

Het zijn weer eens verkiezingen geweest. Gemeenteraadsverkiezingen dan nog. En wat blijkt? In Vlaanderen wonen een pak domme mensen. Ik zag twee dagen geleden op het VRT-nieuws hoe een cameraploeg de huis-aan-huis bezoeken volgde. Een Vlaams Belang-militant zei zonder schaamte “Jullie zijn onverdraagzaam, wij niet, ga van mijn erf!”. Dan stel ik me bedenkingen bij het verstandelijk vermogen van de Vlaams Belang-kiezer. En terecht denk ik.

Deze uitslag is natuurlijk niet geheel onverwacht. Dat het Vlaams Belang goed zou scoren, daar bestond geen twijfel over – als we de verkiezingen van 2004 bekijken ten minste. Volgens Filip De Winter mogen we daar echter niet mee vergelijken, maar dat is natuurlijk complete onzin. Het zijn ten slotte dezelfde mensen die regionaal en nationaal stemmen. Een klein percentage zal misschien regionaal anders stemmen, maar veel procenten zal dat over het totaal écht niet schelen. Net als zijn redenering dat het migrantenstemrecht en de “snel belg”-wet er voor gezorgd zouden hebben dat Janssens’ overwinning zo groot is. Om te beginnen gaat de partij met 15,8% vooruit. Als we kijken dat in Vlaanderen gemiddeld slechts 11% van de migranten gebruik maken van hun stemrecht begrijpen we al meteen dat het gewoon in de praktijk onmogelijk is dat enkele migranten in Antwerpen voor die gigantische sprong voorwaarts voor de SP.A gezorgd hebben. Daarenboven zou dat indirect ook betekenen dat het Vlaams Belang eigenlijk met evenveel stemmen vooruit is gegaan. Want meer kiezers, die volgens Dewinter allemaal op de SP.A gestemd hebben en die voordien geen stemrecht hadden, zou in principe moeten inhouden dat het Vlaams Belang procentueel achteruit gaat. Dat is echter niet het geval: het partijresultaat stagneert. Pure non-sense dus.

Bij deze is dat ook weer gezegd. Daarnaast wil ik toch ook nog even wijzen op een leuke discussie op de weblog van Luc van Braekel (Engelstalige discussie).

 • Hier wil ik toch wel op reageren.

  Vlaams Belang is wel degelijk de grote winnaar in Vlaanderen. Als je dat niet ziet dan durf je gewoon de waarheid niet onder ogen komen. Het is wel een feit dat ze in de grootsteden stagneren. Maar wat wil je? Is 35% niet genoeg? Dat is verdomme nog altijd 1/3 van Antwerpen stad die voor het Belang kiest. Signalen genoeg zeg ik dan.

  Zelfs in Genk, het toonbeeld van de multiculturele samenleving, zoals ze zichzelf zo mooi omschrijven, komt het Belang dicht bij de 25%. In plattelandsdorpen waar er hoogst waarschijnlijk geen enkele vreemdeling woont. En waar het Belang voor de eerste keer opkomt halen ze resultaten van 10%, 15% en soms zelfs tot 20%.

  Dat een grote hoeveelheid Vlamingen op het Belang stemt, daar kan ik ook perfect inkomen. En dan hoef je die niet allemaal als ‘dom’ te bestempelen. Laat me duidelijk zijn, ik ben geen Belangstemmer. Maar ik weet wel van mijn eigen dat Ik anders stem in Gemeente en Federale verkiezingen. En ik ken er nog zo’n pak die hetzelfde als mij denken. Daarom kan ik ook niet akkoord gaan dat je de resultaten van een Federale verkiezing (2004) vergelijkt met een verkiezing op gemeenschappelijk/provinciaal vlak. Dat is simpelweg appelen met peren vergelijken.

  Maar wat me nog meer heikelt is de voortdurende discussie en zever rondom het Cordon Sanitair. Lees de buitenlandse pers. De pers die het meest neutraal is. Heb je Janssens zijn speech niet gehoord na zijn – door de linkse pers uitgeroepen overwinning? Als ik verloren zou hebben zou ik graag Tony Mary opvolgen als topman voor de VRT. En dan vergeet ik nog de journaliste die haar blijdschap niet kwijt kon voor de micro. De pers moet verdorie neutraal zijn. En door de buitenlandse pers te volgen kan je zien dat de stemming tov. de Vlaamse pers toch wel heel erg anders is. Wederom een teken.

  Dus wat heb je na deze verkiezingen?

  De regeringspartij VLD die echt wel de grote verliezer is. Hoe zou dat komen?
  Gemeentes waar coalities moeten aangegaan worden die gewoon niet kunnen werken, toch maar om vast te houden aan dat Cordon.
  En die 1/4de van de Vlaamse bevolking dat voor het Belang heeft gestemd, wel die mogen niet mee doen.

  Conclussie, schaf dat ondemocratische Cordon Sanitair af. Zodat het Vlaams Belang mee zou kunnen besturen. Dan pas kan je zien wat er gaat gebeuren. Nu ronsel je elke verkiezing meer en meer mensen naar de rechtse kant van de politiek. Voor iets dat zo simpel kan opgelost worden.

 • Hier wil ik toch wel op reageren.

  Vlaams Belang is wel degelijk de grote winnaar in Vlaanderen. Als je dat niet ziet dan durf je gewoon de waarheid niet onder ogen komen. Het is wel een feit dat ze in de grootsteden stagneren. Maar wat wil je? Is 35% niet genoeg? Dat is verdomme nog altijd 1/3 van Antwerpen stad die voor het Belang kiest. Signalen genoeg zeg ik dan.

  Zelfs in Genk, het toonbeeld van de multiculturele samenleving, zoals ze zichzelf zo mooi omschrijven, komt het Belang dicht bij de 25%. In plattelandsdorpen waar er hoogst waarschijnlijk geen enkele vreemdeling woont. En waar het Belang voor de eerste keer opkomt halen ze resultaten van 10%, 15% en soms zelfs tot 20%.

  Dat een grote hoeveelheid Vlamingen op het Belang stemt, daar kan ik ook perfect inkomen. En dan hoef je die niet allemaal als ‘dom’ te bestempelen. Laat me duidelijk zijn, ik ben geen Belangstemmer. Maar ik weet wel van mijn eigen dat Ik anders stem in Gemeente en Federale verkiezingen. En ik ken er nog zo’n pak die hetzelfde als mij denken. Daarom kan ik ook niet akkoord gaan dat je de resultaten van een Federale verkiezing (2004) vergelijkt met een verkiezing op gemeenschappelijk/provinciaal vlak. Dat is simpelweg appelen met peren vergelijken.

  Maar wat me nog meer heikelt is de voortdurende discussie en zever rondom het Cordon Sanitair. Lees de buitenlandse pers. De pers die het meest neutraal is. Heb je Janssens zijn speech niet gehoord na zijn – door de linkse pers uitgeroepen overwinning? Als ik verloren zou hebben zou ik graag Tony Mary opvolgen als topman voor de VRT. En dan vergeet ik nog de journaliste die haar blijdschap niet kwijt kon voor de micro. De pers moet verdorie neutraal zijn. En door de buitenlandse pers te volgen kan je zien dat de stemming tov. de Vlaamse pers toch wel heel erg anders is. Wederom een teken.

  Dus wat heb je na deze verkiezingen?

  De regeringspartij VLD die echt wel de grote verliezer is. Hoe zou dat komen?
  Gemeentes waar coalities moeten aangegaan worden die gewoon niet kunnen werken, toch maar om vast te houden aan dat Cordon.
  En die 1/4de van de Vlaamse bevolking dat voor het Belang heeft gestemd, wel die mogen niet mee doen.

  Conclussie, schaf dat ondemocratische Cordon Sanitair af. Zodat het Vlaams Belang mee zou kunnen besturen. Dan pas kan je zien wat er gaat gebeuren. Nu ronsel je elke verkiezing meer en meer mensen naar de rechtse kant van de politiek. Voor iets dat zo simpel kan opgelost worden.

 • Maar een Belangstemmer kan je wel niet hetzelfde kiesgedrag toeschrijven als een andere stemmer. De belangstemmer is doorgaans een pak hardnekkiger/aanhankelijker. Tussen de verschillende andere partijen (onder andere N-VA, CD&V;, PVDA, VLD, SP.a, Groen!) zullen wel heel wat stemmen verschuiven, maar de het eerste groepje Vlaams Belang-stemmers dat regionaal op een andere partij stemt dan nationaal, dat wil ik wel eens zien!

  Wat is er juist ondemocratisch aan het CD an sich? Het is een principesakkoord, niet meer, niet minder. Zolang een coalitie een meerderheid kan vormen, is er toch absoluut niets aan de hand? Op dezelfde manier kan evengoed de CD&V; of SP.a geweerd worden. Wat je eventueel wel kan aanklagen is de manier waarop onze regering nu functioneert: coalities, voorakkoorden, zetels enzovoort: is dát nog wel allemaal democratisch? Best een interessante discussie me dunkt. Maar met het CD is op zich, binnen de huidige wetgeving absoluut niets mis voor mij.

  Ik stel het even gelijk onze Waarde Dinosaurus Desmet (Yves dus) het stelde: het Vlaams Belang kaart de problemen wel aan, maar schuift alleen maar oplossingen naar voor die tot in het ranzige gaan. Dat is meer anti-politiek dan politiek. En of dat de “Vlaamse Zaak” vooruit helpt, dat is nog een groter punt van twijfel. Door de vulgaire racistische partijstandpunten haalt de partij zichzelf gewoon vakkundig onderuit.

  Neen, het Vlaams Belang mag nooit aan de macht komen, zoveel is duidelijk. Het huidige bestuur moet echter dringend eens beginnen te praten over enkele problemen die zich effectief voordoen in onze maatschappij: het vreemdelingenprobleem en het communautaire probleem (hoewel dat tij misschien ook aan het keren is, nu de PS uit namen ten minste al de koffers kan pakken). Vraag is natuurlijk: is daar tijd voor, nu we met een nieuw gat zitten :).

 • Maar een Belangstemmer kan je wel niet hetzelfde kiesgedrag toeschrijven als een andere stemmer. De belangstemmer is doorgaans een pak hardnekkiger/aanhankelijker. Tussen de verschillende andere partijen (onder andere N-VA, CD&V, PVDA, VLD, SP.a, Groen!) zullen wel heel wat stemmen verschuiven, maar de het eerste groepje Vlaams Belang-stemmers dat regionaal op een andere partij stemt dan nationaal, dat wil ik wel eens zien!

  Wat is er juist ondemocratisch aan het CD an sich? Het is een principesakkoord, niet meer, niet minder. Zolang een coalitie een meerderheid kan vormen, is er toch absoluut niets aan de hand? Op dezelfde manier kan evengoed de CD&V of SP.a geweerd worden. Wat je eventueel wel kan aanklagen is de manier waarop onze regering nu functioneert: coalities, voorakkoorden, zetels enzovoort: is dát nog wel allemaal democratisch? Best een interessante discussie me dunkt. Maar met het CD is op zich, binnen de huidige wetgeving absoluut niets mis voor mij.

  Ik stel het even gelijk onze Waarde Dinosaurus Desmet (Yves dus) het stelde: het Vlaams Belang kaart de problemen wel aan, maar schuift alleen maar oplossingen naar voor die tot in het ranzige gaan. Dat is meer anti-politiek dan politiek. En of dat de “Vlaamse Zaak” vooruit helpt, dat is nog een groter punt van twijfel. Door de vulgaire racistische partijstandpunten haalt de partij zichzelf gewoon vakkundig onderuit.

  Neen, het Vlaams Belang mag nooit aan de macht komen, zoveel is duidelijk. Het huidige bestuur moet echter dringend eens beginnen te praten over enkele problemen die zich effectief voordoen in onze maatschappij: het vreemdelingenprobleem en het communautaire probleem (hoewel dat tij misschien ook aan het keren is, nu de PS uit namen ten minste al de koffers kan pakken). Vraag is natuurlijk: is daar tijd voor, nu we met een nieuw gat zitten :).