Opera 9 officieel verschenen

Opera BrowserZelf ben ik een fervente Mozilla Firefox aanhanger. Mede door het open source-karakter van de browser is het mijn absolute favoriet geworden om het internet mee af te schuimen.

Maar hier en daar begint mijn fan-boy-isme barsten te vertonen. Reden daarvoor is zeker en vast de Opera browser uit Noorwegen. Dat Firefox niet tot de allersnelste browsers behoort is eigenlijk de number one reason waarom ik eventueel een overstap zou overwegen.

Dat Opera de Acid2-test met glans doorstaat is ook absoluut een leuk gegeven voor webontwikkelaars zoals mezelf. Het promoten van het gebruik van standaard-ondersteunende webbrowsers kan alleen maar tot minder frustratie bij webontwikkelaars leiden. Daar waar ik nu elke maal ik een website ontwikkel met weergaveproblemen in Internet Explorer te maken krijg, zou een – utopische – wereld van enkel Opera-gebruikers echt een welkome verademing zijn.

Ik som voor de volledigheid nog even alle pluspunten van de browser op:

 1. Ondersteunt perfect alle gangbare webstandaarden
 2. Heeft een ingebouwde BitTorrent client
 3. Is ongetwijfeld de snelste cross-platform verkrijgbare browser (betreffende de opstarttijd)
 4. Gebruikt tabs, waardoor je niet verschillende browservensters moet openen
 5. Heeft een ingebouwde advertentie-blokkering (zowel popups als reclame op de webpagina zelf)
 6. Meer Opera features

Ziezo. Ik ga voorlopig Opera nog niet als vaste browser gebruiken, maar een tijdje gelijktijdig met Opera en Firefox surfen. We zien dan wel waar we uitkomen!

PS: voorlopig is de browser alleen nog voor het Microsoft Windows platform verkrijgbaar. Binnenkort volgt ondersteuning voor Mac OS en Linux.

 • eek! met 2 verschillende browsers tegelijk surfen? hoe bepaalt ge welke browser ge gaat opstarten? ad random? bijhouden om de beurt een keer FF, dan een keer Opera?

 • eek! met 2 verschillende browsers tegelijk surfen? hoe bepaalt ge welke browser ge gaat opstarten? ad random? bijhouden om de beurt een keer FF, dan een keer Opera?

 • Goh, gewoon at random denk ik hoor :). Heb dat met de overstap van IE naar Firefox eigenlijk ook gedaan en dat ging wel vrij goed toen… Zo kan ik het beste en het meest objectief vergelijken wat voor mij het vlotste werkt :).

 • Goh, gewoon at random denk ik hoor :). Heb dat met de overstap van IE naar Firefox eigenlijk ook gedaan en dat ging wel vrij goed toen… Zo kan ik het beste en het meest objectief vergelijken wat voor mij het vlotste werkt :).

 • Geen Linux support? Verander dat maar eens rap, mijn beste ;). Hij draait hier nu met glans op m’n Ubuntu peeceetje, er zijn zelfs al .debs voor te [url=http://www.opera.com/download/index.dml?opsys=Linux i386&lng;=en&ver;=9.0&platform;=Linux i386&local;=y]verkrijgen[/url]. Alleen jammer dat er nog geen Google Calendar of fatsoenlijke Google Reader ondersteuning is voor Opera. Anders wel een leuk dingetje 🙂

 • Geen Linux support? Verander dat maar eens rap, mijn beste ;). Hij draait hier nu met glans op m’n Ubuntu peeceetje, er zijn zelfs al .debs voor te [url=http://www.opera.com/download/index.dml?opsys=Linux i386&lng=en&ver=9.0&platform=Linux i386&local=y]verkrijgen[/url]. Alleen jammer dat er nog geen Google Calendar of fatsoenlijke Google Reader ondersteuning is voor Opera. Anders wel een leuk dingetje 🙂

 • Verdammt!

  Mijn edit-n-place plugin maakt het mij weer verschrikkelijk moeilijk… Opera is wel een leuke browser om te debuggen eigenlijk. Zo zag ik bijvoorbeeld dat er op deze pagina een kemel van een fout in de HTML-code zit! (alleen zichtbaar voor ingelogde admins [i]helaas[/i]).

  Excuses voor het kleine linux-foutje trouwens! Ik pas het ASAP aan.
  Google Calendar werkt hier BTW zonder problemen! Reader heeft daarentegen de vervelende eigenschap om de fonts veel te groot ingesteld te hebben…

  Ik merkte zonet trouwens dat.. Well: klik 🙂

 • Verdammt!

  Mijn edit-n-place plugin maakt het mij weer verschrikkelijk moeilijk… Opera is wel een leuke browser om te debuggen eigenlijk. Zo zag ik bijvoorbeeld dat er op deze pagina een kemel van een fout in de HTML-code zit! (alleen zichtbaar voor ingelogde admins [i]helaas[/i]).

  Excuses voor het kleine linux-foutje trouwens! Ik pas het ASAP aan.
  Google Calendar werkt hier BTW zonder problemen! Reader heeft daarentegen de vervelende eigenschap om de fonts veel te groot ingesteld te hebben…

  Ik merkte zonet trouwens dat.. Well: klik 🙂

 • Google calendar werkt hier trouwens ook zonder enig probleem. Alleen geeft hij bij het laden van de pagina wel telkens aan dat mijn browser niet ondersteund is. Ook merkte ik dat hij wel wat problemen had bij het invoegen van een nieuw event. Reader geeft inderdaad een te groot lettertype, gelukkig is dit enkel links en maakt het niet zoveel uit (gewoon gebruik maken van de ‘g’-toets om doorheen het nieuws te scrollen).
  Heb nu dus een nieuwe standaardbrowser gevonden :).

 • Google calendar werkt hier trouwens ook zonder enig probleem. Alleen geeft hij bij het laden van de pagina wel telkens aan dat mijn browser niet ondersteund is. Ook merkte ik dat hij wel wat problemen had bij het invoegen van een nieuw event. Reader geeft inderdaad een te groot lettertype, gelukkig is dit enkel links en maakt het niet zoveel uit (gewoon gebruik maken van de ‘g’-toets om doorheen het nieuws te scrollen).
  Heb nu dus een nieuwe standaardbrowser gevonden :).

 • Lol.

  Jammer dat firefox zo traag is. Would’ve been a fine piece of software otherwise!

 • Lol.

  Jammer dat firefox zo traag is. Would’ve been a fine piece of software otherwise!

 • Pingback: Windows Live Mail en Picasa WebAlbum bèta at XooZ BLOG()