Google: Spreadsheets operationeel, Mozilla Firefox Synchronisatie gelanceerd

Google Spreadsheet

Het is zover: Google Spreadsheets wérkt! – althans voor diegenen die een Google account hebben en zich ingeshcreven hebben op de gelimiteerde gesloten bèta. En ik kan alvast meedelen dat het mij een pak beter bevalt dan AjaxXLS!

Meer nieuws uit de Google-stal: Google Browser Sync is een Mozilla Firefox extensie die volgens mij ontworpen is door een nerd met dezelfde problemen als mij. Als ik op een andere computer kom (die mij ook toebehoort) dan zijn mijn bookmarks, tabbladen, cookies, opgeslane wachtwoorden,… Nooit gesynchroniseerd! Daar lijkt nu met Google Browser Sync een einde aan te komen.

Een voor de privacy issue freaks out there: je kan ervoor kiezen om al je gegevens versleuteld te verzenden. Je hebt uiteraard wel een Google Account nodig (er is een beveiligde manier nodig om je gegevens op een centrale server op te slaan) maar dat is uiteraard geen probleem. Je wordt bij de installatie en initialisatie van deze extensie gevraagd om je gebruikersnaam en wachtwoord in te geven of om een nieuwe account aan te maken.

Dat laatste kan ik iedereen trouwens ten stelligste aanraden. Een Google Account aanmaken is zowat het beste wat mij de laatste twee jaar overkomen is! Integratie van email, online bookmarks, een kalender en nu deze browser synchronisatiedienst maakt het vertoeven in “The Cloud” (de nieuwe benaming voor die mastodont die vroeger het internet genoemd werd) echt wel véél aangenamer.

 • Spreadsheets werkt niet slecht, maar ik zal er toch niet snel naar over stappen. Een dergelijke applicatie werkt veel sneller als het een ‘native app’ is, en geen HTML/XML/XSLT/DOM zever. Tenzij er nu binnenkort een browser komt die deze dingen radicaal sneller maakt.
  Wat betreft dat syncen: er bestaan tientallen, zoniet honderden programma’s waarmee je echt álles kunt syncen. Natuurlijk niet met zelfde gemak.
  En de OSS freak die je bent (zo goed ken ik je toch wel LOL), toch zou je eens Opera moeten proberen. Die browser is echt MERKBAAR sneller, responsiever en minder geheugenintensief. En kom niet af met de stelling ‘met wat tweaken kun je dat wel oplossen’, want die is niet waar: dat heb ik al tot in het detail aangepast 😉

 • Spreadsheets werkt niet slecht, maar ik zal er toch niet snel naar over stappen. Een dergelijke applicatie werkt veel sneller als het een ‘native app’ is, en geen HTML/XML/XSLT/DOM zever. Tenzij er nu binnenkort een browser komt die deze dingen radicaal sneller maakt.
  Wat betreft dat syncen: er bestaan tientallen, zoniet honderden programma’s waarmee je echt álles kunt syncen. Natuurlijk niet met zelfde gemak.
  En de OSS freak die je bent (zo goed ken ik je toch wel LOL), toch zou je eens Opera moeten proberen. Die browser is echt MERKBAAR sneller, responsiever en minder geheugenintensief. En kom niet af met de stelling ‘met wat tweaken kun je dat wel oplossen’, want die is niet waar: dat heb ik al tot in het detail aangepast 😉

 • MS Word/OOo Writer. Wie gebruikt er ook echt ál die functies die Word/Writer bieden? Juist ja. Er wordt hoogstens eens uitgelijnd of een ander lettertype gekozen door de gemiddelde gebruiker. Meer mogelijkheden moet Writely dan ook niet bieden en voor mensen die met verschillende systemen werken of op de trein hun laptop meenemen en thuis dan weer een desktop hebben staan (die dan misschien weer op Os X draait) is dit in elk geval een leuke oplossing.

  Mobiel zijn is de toekomst en communicatie en data de basis van onze samenleving. Tel die twee gegevens bij elkaar en we komen al snel tot het nut van gelijkaardige applicaties.

  Opera is trouwens een leuke browser (heb hem hier geïnstalleerd). En het ding is ook minder systeembron-vretend als Firefox. Maar ik ben deze interface nu zo gewend dat overschakelen er voorlopig nog niet inzit. Misschien als Die ACID2-compatibele versie 9.0 ooit eens uit bèta-fase geraakt ;-).

 • Het gaat ook niet over of je ernaar wilt over stappen of niet. In de toekomst gaat het gewoon zo [b]zijn[/b]. Alle gelijkaardige applicaties gaan via de browser toegankelijk zijn. In een eerste fase zullen zulke documenten enkel bekeken kunnen worden (wat ik al een hele stap vooruit vind) zoals op [url=http://ajaxxls.com/]ajaxxls[/url]. In een latere fase kunnen we die documenten dan ook gaan bewerken enzomeer.

  Voor complexe applicaties als excel zal een AJAX gebaseerd systeem inderdaad niet rap vervanging kunnen bieden. Maar voor mensen die eenvoudigweg wat optelsommetjes maken, documenten op een universele manier willen delen e.d. kan dit echt wel een oplossing bieden. Neem nu Google Writely <> MS Word/OOo Writer. Wie gebruikt er ook echt ál die functies die Word/Writer bieden? Juist ja. Er wordt hoogstens eens uitgelijnd of een ander lettertype gekozen door de gemiddelde gebruiker. Meer mogelijkheden moet Writely dan ook niet bieden en voor mensen die met verschillende systemen werken of op de trein hun laptop meenemen en thuis dan weer een desktop hebben staan (die dan misschien weer op Os X draait) is dit in elk geval een leuke oplossing.

  Mobiel zijn is de toekomst en communicatie en data de basis van onze samenleving. Tel die twee gegevens bij elkaar en we komen al snel tot het nut van gelijkaardige applicaties.

  Opera is trouwens een leuke browser (heb hem hier geïnstalleerd). En het ding is ook minder systeembron-vretend als Firefox. Maar ik ben deze interface nu zo gewend dat overschakelen er voorlopig nog niet inzit. Misschien als Die ACID2-compatibele versie 9.0 ooit eens uit bèta-fase geraakt ;-).

 • én het is allemaal ook nog eens lekker compatibel met Linux, wat [b]ik[/b] persoonlijk nu wel heel erg leuk vind.
  Ivm Opera: probeer eens epiphany (als dat voor windows bestaat), nog veeeel sneller (hier in Ubuntu toch).
  GOD wat ben ik een Linux-hippie!

 • én het is allemaal ook nog eens lekker compatibel met Linux, wat [b]ik[/b] persoonlijk nu wel heel erg leuk vind.
  Ivm Opera: probeer eens epiphany (als dat voor windows bestaat), nog veeeel sneller (hier in Ubuntu toch).
  GOD wat ben ik een Linux-hippie!